Inductie kookplaat en andere elektrische kookplaten
- De beste kookplaten volgens de Consumentenbond test
- De beste kookplaten volgens Kieskeurig
- Alle kookplaten met een 5 sterren waardering
Kijk hierboven voor alle beste kookplaten in alle soorten. Binnen het overzicht met beste kookplaten (5 sterren) kun je gericht verder zoeken naar de voor jou persoonlijk beste kookplaat. Hieronder vind je informatie die bij deze keuze handig kan zijn.
Inbouw kookplaat of losse kookplaat?
Wil je de kookplaat in je keuken inbouwen? Of wil je de kookplaat vrijstaand gebruiken, door hem op het aanrecht, een kast of een plank neer te zetten? Een ingebouwde kookplaat staat natuurlijk mooier in je keuken, maar die mogelijkheid moet er wel zijn en een ingebouwde kookplaat kun je nooit verplaatsen.
Een vrijstaande kookplaat heeft zijn voordelen. Is het een fase 1 kookplaat (daarover later meer), dan beschikt deze over een gewone stekker en dan kun je de kookplaat op ieder stopcontact gebruiken. Je kunt de kookplaat meenemen op vakantie en 's zomers op het terras gebruiken om buiten te koken.
Gasplaat of elektrische kookplaat?
De hier boven genoemde en afgebeelde kookplaten zijn een elektrische kookplaat. De meeste kookplaten zijn tegenwoordig elektrische kookplaten. Gas kookplaten worden steeds meer verdrongen door elektrische kookplaten (inductie, traditioneel elektrisch of keramisch), vooral omdat de overheid gaat stimuleren dat mensen van het gas af gaan (waarschijnlijk via hogere gasprijzen in de nabije toekomst).
en elektrische gasplaat is met het oog op de toekomst dan ook een betere keuze, maar wil je toch graag op gas koken. Goede gas kookplaten zijn ook bij de bovenstaande beste kookplaten met 5 sterren te vinden.
Soorten elektrische kookplaten
Om terug te komen op de elektrische kookplaten. Goede elektrische kookplaten heb je in drie soorten:
Inductie kookplaten
De meest populaire kookplaten zijn inductie kookplaten. Een inductie kookplaat is efficiënt en veilig. Niet de kookplaat zelf maar de pan wordt verhit. De plaat wordt indirect ook weer heet, maar koelt snel af als de pan er af is. Staat er niets op de kookplaat maar schakel je hem per ongeluk aan? Dan blijft de kookplaat koud.
Makkelijk schoonmaken: AEG inductie kookplaat
Bij inductie koken wordt de pan heel snel warm. Mede daardoor is inductie energiezuinig en doordat de plaat helemaal glad is kan deze heel makkelijk en goed schoongemaakt hebben.
De pannen die je gebruikt moeten wel geschikt zijn voor inductie. Dat houdt in dat ze magnetisch moeten zijn en over een vlakke bodem moeten beschikken (ze mogen niet kromgetrokken zijn). De meeste pannen die je nu koopt zijn geschikt voor inductie (wel altijd even op letten), maar bij je oude pannen kan dat wel eens niet het geval zijn.
Keramische kookplaat
Een keramische kookplaat is ook een elektrische kookplaat, maar deze kookplaat wordt zelf heet en verhit zo de pan. Dat is dus een groot verschil met een inductie kookplaat.
Het voordeel van een keramische kookplaat is dat je iedere pan kunt gebruiken. De plaat wordt / blijft echter wel heet als deze per ongeluk aan staat en keramisch koken kost meer stroom.
Traditioneel elektrische kookplaat
De naam zegt het al, traditioneel en daarmee achterhaald. Al worden deze kookplaten nog wel gemaakt. Dat komt vooral doordat deze kookplaten goedkoper zijn, maar met hun gietijzeren verwarmingselementen zijn ze niet echt energiezuinig en daarmee duurder in het gebruik.
Aantal kookzones
Het aantal kookzones geeft aan hoeveel pannen je kan verhitten. In de meeste gevallen gaat het om vier kookzones waarvan je de temperatuur apart van elkaar kunt regelen. Er zijn ook kleinere kookplaten met minder zones (vaak voor mobiel gebruik) en er zijn grotere kookplaten met een vijfde kookzone in het midden.
Let ook op de totale afmetingen van de kookplaat en de afmetingen van de kookzones.
Bij veel van de beste kookplaten kun je kookzones combineren. Je maakt dan van twee zones een langwerpige kookzone voor bijvoorbeeld een schaal.
Fases kookplaat
Een krachtige kookplaat waarop je veel pannen gelijktijdig flink kunt verhitten vraagt om veel vermogen / stroom. Een kookplaat met een normale stekker die je op ieder stopcontact kunt aansluiten kan maximaal 3680 watt aan. Zo'n overal aan te sluiten kookplaat wordt een fase-1 kookplaat genoemd.
Een 2 fase kookplaat is krachtiger, maar deze sluit je niet aan op een gewoon stopcontact. Er is een speciale perilex aansluiting nodig. Deze perilex aansluiting ( te herkennen aan gaatjes voor 5 pinnen) is in de keuken aanwezig of moet anders door een installateur aangemaakt worden. Ook in de meterkast zijn aanpassingen nodig. Een perilex aansluiting gebruikt namelijk niet één maar twee stroomgroepen.
Meer dan 7360 watt nodig? Dan moeten er zelfs 3 stroomgroepen aan de perilex aansluiting gekoppeld worden (krachtstroom). Sommige goede kookplaten vragen zoveel stroom. Maar schrik niet, dat betekent niet dat deze kookplaten duur in het gebruik zijn. Het gaat om de maximale piek, voor als alle kookzones maximaal verhit worden.
Kijk bij bovenaan wat de beste kookplaten zijn uit de Consumentenbond test en volgens Kieskeurig. Of kijk bij alle met vijf sterren gewaardeerde kookplaten. Je vindt daar de beste kookplaten van onder andere Siemens, Bosch, AEG, Inventum, Etna, Miele en andere goede fabrikanten.
Zie ook: Beste kookplaat test
Foto bovenaan: AEG inductie kookplaat
Samenvatting:
Hier vind je de beste kookplaat uit de Consumentenbond test, de beste kookplaten uit de Kieskeurig reviews en alle goede kookplaten met een 5 sterren waardering. Je vindt hier de beste vrijstaande kookplaten en beste inbouw kookplaten. De beste inductie kookplaat en de beste gaskookplaat. De beste grote kookplaten met 5 kookzones en met slechts 1 kookzone.