Hoe werkt een navigatiesysteem?


Een navigatiesysteem werkt met GPS en satellieten hoog in de lucht. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk. In deze video kun je zien hoe een navigatiesysteem precies werkt.


Het is ongelofelijk maar de communicatie tussen een goed navigatiesysteem en de satelliet in de ruimte verloopt in minder dan 0,1 seconde. En tussendoor wordt het signaal ook nog gecontroleerd door één van de controlestations op aarde.

Waar ben ik?

Maar let op, er is geen sprake van de communicatie met één satelliet, maar met meerdere satellieten. Met één satelliet namelijk wel de exacte afstand tussen navigatiesysteem en satelliet bepaald worden, maar daarbij is nog niet bekend waar op aarde het navigatiesysteem zich bekend. Om dat te bepalen wordt nog met drie andere GPS-satellieten verbinding gemaakt. Dan weet het systeem de afstand tot vier verschillende satellieten en dat is voldoende om tot op de meter nauwkeurig te bepalen waar het navigatiesysteem zich precies bevindt.

Nu weet het navigatiesysteem de exacte coordinaten van waar je bent. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet.

Het bepalen van de route

Want de kortste weg van de plek naar je bent naar waar je heen moet loopt waarschijnlijk via een weiland, bos of water. Het navigatiesysteem heeft dus ook kaarten nodig om te navigeren. En daarbij is het niet alleen belangrijk om te weten waar een weg loopt, maar ook hoe hard je er mag en kunt rijden.

Er zijn speciale bedrijven die dit soort gedetailleerde kaarten maken zoals AND, TomTom, NavTeq en Telatlas. Deze hebben auto's rondrijden met 360 graden camera's, GPS-apparatuur en computers. De camera's leggen alles vast, ook hindernissen en verkeersborden, in combinatie met de GPS coordinaten en dit alles dient als basis voor de routekaarten die je op navigatiesysteem ziet.

Actuele verkeersomstandigheden

Bij een eenvoudig navigatiesysteem stopt het daarbij. Maar steeds meer navigatiesystemen worden ook de actuele verkeersgegevens verwerkt. Bijvoorbeeld file-informatie, de weersomstandigheden en tijdelijke afsluitingen van wegen. Dit soort informatie kan centraal worden aangeleverd door hulpdiensten, verkeersdiensten, camera's, andere navigatiesystemen e.d. en daarna naar het navigatiesysteem worden gestuurd. Het navigatiesysteem moet natuurlijk wel technisch in staat zijn om deze informatie te ontvangen.

Kijk op Beste Navigatiesysteem Kopen voor meer informatie over goede navigatiesystemen en hun aanbieders. Je vindt er de best geteste navigatiesystemen, de goedkoopste aanbieders, de navigatiesysteem top 10 en een keuzehulp voor het vinden van het voor jou beste navigatiesysteem.

Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.