Opgepast voor apps die afluisteren


Wordt er bij de installatie van een app gevraagd of deze de microfoon mag gebruiken, terwijl dat niet nodig is voor de werking van de app? Weiger dan! Veel apps luisteren namelijk de gebruiker van de telefoon af voor reclame-doeleinden. Ook bij veel Smart TV's is dat het geval.


Afgeluisterde gesprekken en geluiden

Is het je wel eens opgevallen dat je ergens over praat, en dat je kort daarna reclame te zien krijgt dit onderwerp? Dan is de kans heel groot dat je via een app op je smartphone bent afgeluisterd en dat slimme software je vervolgens gerichte reclame in je browser of in een app stuurt.

Soms gaat dit heel ver: Zo zijn er voorbeelden van mensen die seks hebben en daarna een condoomreclame te zien krijgen of van mensen die naast een snurkende partner op de tablet zitten en reclame voor anti-snurk middelen voorgeschoteld krijgen. Dit zijn voorbeelden van opgevangen geluiden, maar zo zijn er ook voorbeelden van reclames gebaseerd op gesproken teksten.

Afgeluisterd omgevingsgeluid

Een vorm van afluisteren gebeurt door Alphonso dat vooral in spelletjes wordt gebruikt. Deze in apps verstopte software is gespecialiseerd in het onderscheppen van televisiegeluid. The New York Times heeft ontdekt dat deze software verstopt zit in honderden apps in de Google Play Store en in de Apple Store. Het betreft vooral spelletjes gericht op kinderen zoals Honey Quest en Beer Pong. Adverteerders betalen er kennelijk gretig voor om te weten naar welke televisieprogramma's deze kinderen kijken, om daar vervolgens gericht op te adverteren.

GDPR wet tegen afluisteren

Vanaf 28 mei 2018 gaat in Europa (dus ook Nederland) een nieuwe wet in (de GDPR) waarbij de maker van een app de gebruiker bij installatie moet aangeven waarom de camera en/of microfoon door de app gebruikt wordt. Dit moet voorkomen dat mensen ongemerkt apps installeren die afluisteren.

Ook televisies luisteren af

Eerder was het al bekend dat ook smart TV's hun gebruikers afluisteren. Samsung heeft hier zelfs een eigen advertentieplatform voor opgezet. Hierbij wordt de microfoon die in de televisie aanwezig is voor spraakbesturing ook voor afluisterpraktijken gebruikt. Wil je dit niet? Zet dan de microfoon van je smart TV uit.
Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.